Over mij

Ik ben Anna Wits. Historica. Wijkbewoonster sinds 1991.

Sinds 2006 ben ik al bezig met de geschiedenis van de wijk.*
Zo langzamerhand heb ik veel informatie verzameld en het lijkt me leuk om dit te delen.
Daarom ben ik deze blog ”Oog in Al in beeld”gestart. Een blog over de geschiedenis van Oog in Al maar ook over Halve Maan en Welgelegen. In hapklare brokjes opgediend. Dwars door de tijd. Soms gekoppeld aan de actualiteit of een jaartal. Soms gewoon leuk om te lezen of te kijken.

Utrecht, mei 2017

NB Tips, aanvullingen, materiaal, foto’s en reacties zijn welkom. Geen anonieme reacties. Graag naam en wel/geen wijkbewoner bij je reactie vermelden.

Copyright:
Bij gebruik van gegevens van deze website als bron vermelden: www.ooginalinbeeld.nl

* In 2006 werkte ik als ouder van de Dominicusschool mee aan de jubileumuitgave “Wij zijn Dominicanen, St Dominicusschool 1956-2006, van parochieschool naar school van formaat” april 2006. Redactie Sanne Jeurissen, Muriël Nohlmans, Anna Wits, Jelle van Zelst. Eindredactie: Janny Ruardy.
Twee jaar later volgde ”Onder Ons Gezegd, Portret van de Utrechtse wijk Oog in Al” samen met andere wijkbewoonsters: Sam Dekkers, Janny Ruardy, Gerdie Snellers en Chiara Soldati, Utrecht 2008.
In 2014 werd ik door de Dominicuskerk gevraagd om een rondleiding te ontwikkelen door Oog in Al en Halve Maan in aansluiting op een lezing over de architectuur van de wijk door Bettina van Santen. Deze rondleidingen ben ik daarna blijven geven.
In dat jaar mocht ik ook meedenken met het Centraal Museum over een documentaire over het wonen in een Klaarhamerhuis naar aanleiding van de tentoonstelling ”Klaarhamer volgens Rietveld”.
In 2015 heb ik op verzoek van de Wijkvereniging Oog in Al een toespraak gehouden op 4 mei over ”Oog in Al tijdens de oorlog’.
Op de laatste dodenherdenking van 2017 sprak Boris Dittrich. Wij hadden hem destijds gevraagd voor het jubileumboekje van de Dominicusschool. Hij verwees in zijn toespraak nog naar zijn tijd op school.
En opeens realiseerde ik me hoeveel ik eigenlijk weet over de wijk en zijn bewoners….en dat het leuk zou zijn om hier wat mee te doen.

2018: Inmiddels is er een heruitgave verschenen van ons boek Onder Ons Gezegd, portret van de Utrechtse wijk Oog in Al. Met in iedergeval een geheel vernieuwd hoofdstuk over de oorlog en als extra een hoofdstuk over de laatste 10 jaar 2008- 2018. Ook kun je mijn facebook pagina Oog-in-Al-in-Beeld volgen.

Toespraak dodenherdenking 4 mei 2015 Beethovenplein
Presentatie van het eerste exemplaar van de heruitgave Onder Ons Gezegd in aanwezigheid van burgemeester Jan van Zanen, 15 juni 2018.

Een reactie op “Over mij”

 • Ben geboren in 1937 in de Goethelaan > Oog en Al. Heb mijn heel jeugd daar gewoond en heb de oorlogsjaren nog exact in mijn hoofd.
  In 1988 is mijn moeder overleden en heeft mijn zoon Frits.jr het huis geërfd . Hij heeft er samen met zijn partner ook nog enkele jaren gewoond.

  Reply
 • Hoi Anna,

  Ik heb met veel plezier een aantal van je blogs zitten lezen.
  Het zijn prachtige verhalen met voor mij een hoop nieuwe informatie.
  Natuurlijk heb ik op je gestemd!

  groeten, Judith Thomassen

  Reply
 • Wat een leuke, informatieve site! Ik – oud Oog in Aller – ontdekte hem bij toeval toen ik mij opeens de naam herinnerde van mijn tekenleraar op de mavo ’s Heerendijk in IJsselstein, in 1973 en 1974: Jan Boon. Ik tikte zijn naam in en daar verscheen een goed gedocumenteerd over hem. Dat hij mijn tekenleraar was, weet omdat ik me herinner hij vertelde dat hij in Utrecht woonde aan de Johan Wagenaarkade, waar ik zelf tot een paar jaar daarvoor ook had gewoond. Leuk dus, dat ik – gespeend van elk tekentalent – ooit les heb gehad van een redelijk gerenomeerde kunstenaar uit mijn geboortewijk. Overigens ook een fijne site met mooie verhalen, die ik deels al wel en deels nog niet kende. Hulde!

  Reply

Laat een antwoord achter

Uw emailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *