Een nieuw winkelcentrum

Heel modern voor die tijd

In de jaren ’30 was de Beethovenlaan dé winkelstraat van Oog in Al.  Daarnaast waren er her en der door de wijk verspreid veel kleine winkeltjes .
In 1937/1938 komt daar een spiksplinter nieuw winkelcentrum bij. Heel modern voor die tijd.
In de Händelstraat komen twee blokjes van zes winkels. Daar boven komen woningen.
Architect P.J Koster uit Zeist tekent voor het ontwerp.
Hij kiest voor gele bakstenen. En de woningen krijgen een dakkapel.
Het gedeelte van de Händelstraat waar nu de Dominicuskerk staat (met daar tegenover de woningen en winkels) zou pas in de jaren ‘50 worden gebouwd. Anno 1942 (foto) waren hier  boomgaarden en plantsoenen.
In het Utrechts Nieuwsblad van 1937 en 1938 worden de nieuwe winkels als ”winkelhuizen” regelmatig onder de aandacht gebracht door bouwbedrijf Barreveld en Rijksen uit de Bilt. In die tijd werd dit nieuwe deel van de wijk (en vooral het deel ten noorden van de Everard Meijsterlaan) aangeduid als ”Parkwijk De Halve Maan”.

UN 30-11-1937

Bron: Cultuurhistorische rapportage De Halve Maan, Cor Hauptmeijer, juni 2009, foto Händelstraat Nico Jesse 1942, HUA

Dit vind je vast ook leuk

Een reactie op “Een nieuw winkelcentrum”

  • Leuk, die foto van het nieuwe “winkelcentrum” aan de Händelstraat! Wie weet nog welke winkels er in zaten? Ik kom niet verder dan: Kruidenier Albert Heijn, er tegenover De Gruyter (én betere waar én tien procent!), Kantoorboekhandel/Speelgoed Blees, Bakkerij van der Horst (?), Apotheek Kraal, Herenkapper Van Eck. Klopt het dat er ook een bloemenzaak was van ene Hosman? Ook was er tijdelijk een Montessori-kleuterschool gevestigd, waar ik op zat in 1941 en ’42.

    Reply
  • OP HET HOEKJE V/D EVERHART MEYSTERLAAN ZAT BAKKER V/D HORST LATER NAUTA, DAARMAAST MELKHANDEL “DE HALVE MAAN” VAN TOON VAN SCHAIK DAN DE SIGARENZAAK, KANTOORBOEKHANDEL EN SPEELGOED BLEES. OP DE HOEK DE SLAGER. ER TEGENOVER ALBERT HEIJN, GROETEBOER VAN SELM, KAPPER VAN ECK, BLOEMENHANDEL DONSELAAR EN DAN DE APOTHEEK. OPGEGROEID IN DE DANTELAAN {1946-1978}KAN IK ME DIT ALLEMAAL NOG WEL HERRINDEREN. WAAR LATER TEGENOVER DE RK KERK WINKELS GEBOUWD ZIJN HEBBEN WIJ ALS KINDEREN NOG GESCHAATST. VR.GROET CHARLES DE GROOT

    Reply
  • Hallo Charles, hartelijk dank voor het aan mijn gebrekkige geheugen toevoegen van nog ontbrekende winkels van de Händelstraat. Ze komen me bekend voor. Ik denk echter dat het lijstje nog niet helemaal compleet is, want in het artikel “Een nieuw winkelcentrum” is er sprake van 2x zes winkels, waarvan je er 2x vijf benoemt. En De Gruyter, tegenover Albert Heijn staat er bijvoorbeeld nog niet bij. Die zou dan in hetzelfde pand als de slager zitten.
    Verder herinner ik mij een melkzaak aan de Goethelaan, die naar ik meen ook “De Halve Maan” heette. Mogelijk een verwisseling met de zaak aan de Händelstraat?
    Voorlopig hebben wij dan het volgende resultaat:

    Winkels Händelstraat Westzijde:
    -Bakkerij Ter Horst / Nauta
    -Melkzaak “De Halve Maan” Toon van Schaik
    -Sigarenzaak
    -Kantoorboekhandel/Speelgoed Blees
    -Slagerij / Kruidenier De Gruyter (tegenover AH)
    – ?

    Winkels Händelstraat Oostzijde:
    -Apotheek Kraal
    -Bloemenhandel Donselaar
    -Kapper Van Eck
    -Groenteboer Van Selm
    -Kruidenier Albert Heijn
    – ?

    Wie weet nog die laatste ontbrekende winkels?
    Met vriendelijke groet,
    Boudewijn

    Reply
  • Dank jullie ,Charles en Boudewijn, dat jullie helpen om de winkels in beeld te brengen. Erg leuk.
    In het rijtje van Albert Heijn t/m apotheek Kraal op de hoek ontbreekt denk ik nog de Montessori kleuterschool naast Albert Heijn op nr 75. Dit pand was dus in de eerste jaren een kleuterschool en geen winkel. Naast de kleuterschool zat Jaap van Selm voor groenten en fruit op nummer 77. Dan herenkapper van Eck op nummer 79. Bloemenzaak Donselaar op nummer 81 en apotheek Kraal op de hoek.
    De winkels aan de overkant (westzijde): ja op de hoek zat een slager en geen De Gruyter want de Gruyter kwam pas later in de jaren 50 op een andere hoek nl in de nieuwe winkels tegenover de Dominicuskerk op nummer 71. Naast de slager (Bos?) zat kantoorhandel Blees op nummer 102. In 1947 wordt hier ook een postagentschap voor Oog in Al gevestigd. Op nummer 104 ; ??? Op 106 de sigarenzaak (was dit Purper?) En de melkzaak van Toon van Schaik (nu:Leckerick) is vanaf 1948 gevestigd op nummer 108. En bakker Nauta /van der Horst op de hoek. Het zou leuk zijn als er nog meer foto’s opduiken van deze winkels. En Charles spreekt nog over een schaatsbaan s winters op de plek tegenover de latere Dominicuskerk. Daar is in iedergeval nog een foto van !

    Reply
  • de gruijter is pas in het nieuwe centrum tegenover de kerk gekomen, op de hoek. dit werd later de groot dameskleding.
    tussen de sigarenzaak en kantoorboekhandel heeft een drogisterij gezeten.

    Reply
  • Hallo,

    Nu al weer jaren woonachtig in Oog in Al/HMZ en als kind ook in Oog in Al gewoond. Ik herinner mij nog het eea uit de jaren ’70. Waar nu Smoesjes zit, zat de Amrobank. Daarnaast zat de speelgoed/kantoorbenodigdheden van de koster (van de St Dominicus). Op dat rijtje zat ook nog een drogist, de voorloper van de Leckerick en de bakker. Verder zat nog onder de flats een parfumerie, een rabobank, een Spar, fietsenwinkel De Groot en op de hoek een kledingzaak. Verder was er het winkelcentrum op het Herderplein. En idd winkels op de Beethovenlaan, met oa de VIVO, een speelgoedwinkel en slager van Veen. Als klein kind vond ik ook de fourniturenwinkel op de Beethovenlaan heel interessant. Leuk dat het winkelcentrum nu weer levendig wordt! Nu nog het Herderplein…

    Reply
  • Kledingzaak heette Stamhuis en sigarenzaak Puper. Mijn vader en moeder hebben deze zaak gerund. Tot mijn 13e daar gewoond.

    Reply
  • Drogisterij heet Franken, slager van de Bosch, en ongeveer naast fietsenzaak de groot zat een winkel met koekjes en snoep, en op dat rijtje ook een soort parfumerie aak en een heren modezaak

    Reply
  • Eveline Nonhebel · Edit

    De winkel met koekjes en snoep was van de heer Op te Beek. Er zat ook een Spar. Verder nog de herenmodezaak van Bastiaanse.

    Reply
  • Franken zat ook in de Beethovenlaan, had 2 winkels meen ik.
    In de Handelstraat zat ook van der seijs boerenboom,
    Drogisterij.
    Groet, Felix Dupuis

    Reply

Laat een antwoord achter

Uw emailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *