Het Hert

Het Hert is terug!

Het beeld Het Hert heeft sinds kort een nieuwe plek en wel rechts onderaan het fietspad dat over de Dafne Schippersbrug loopt. De jaren ervoor stond het beeld op het gras voor de Montessorischool.
In 1957 kwamen er op het Victor Hugoplantsoen twee nieuwe openbare lagere scholen. De dr. Bolkensteinschool en de G.A.E.B. Meyerschool (de Tweede Montessorischool). De Meyerschool was er al langer maar zat daarvoor in een houten school op het plantsoen.
Voor het nieuwe schoolgebouw van de G.A.E.B. Meyerschool wordt in september 1957 het beeld Het Hert of ook wel Het Hertje geplaatst. Dit bronzen beeld is van Jan van Luijn (1916-1995). Een Utrechtse beeldhouwer wiens werk we meer tegenkomen in de wijk. Zo staat op het Herderplein het beeld Zich oprichtende vrouw uit 1959 . Dit beeld staat symbool voor de nieuwe wijk De Halve Maan. Velen vonden dit beeld onzedelijk in die tijd. Het leidde tot heftige emoties. Dit beeld staat nu een beetje tussen de bomen verstopt.
Op het Beethovenplein staat Orpheus, ook uit 1957. Orpheus, de god van de muziek, staat zo midden tussen de straten die naar componisten zijn genoemd. Een beton plastiek die later zou worden vervangen door een bronzen versie (1969) i.v.m. vernielingen aan de beton versie. Bij dit beeld wordt jaarlijks een krans gelegd tijdens de dodenherdenking.

UN 20-4-1957

Bronnen: Onder Ons Gezegd 2008, Kunstroute West, uitgave gemeente Utrecht, Foto het Hert: GJ Lauwers HUA 1957

Dit vind je vast ook leuk

Laat een antwoord achter

Uw emailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *